Nova York
A Nova York centenars es manifesten per protegir DACA a l’espera ansiosa d’una imminent decisió de Trump
Donald Trump s’ha endut una derrota a Texas. El jutge Orlando Garcia ha emès una ordre que bloqueja parts de la llei SB4, coneguda també com ‘ensenya’m els papers”, una llei que obligaria als agents de la policia a col.laborar obertament amb immigració demanant l’estatus legal de les persones amb les que tinguin contacte, facilitant així la feina dels agents federals d’immigració.
La decisió del jutge és una victòria per la comunitat immigrant que portava dies protestant la llei que havia d’entrar en vigor aquest primer de setembre. També és un revés a l’administració Trump i a la seva determinació de lluitar contra les ciutats santuari. Les ciutats santuari són jurisdiccions on la policia no col.labora obertament amb els agents federals d’immigració.
Després que l’huracà Harvey afectés greument la ciutat de Houston i altres parts de l’estat de Texas, hi havia por a la comunitat que algunes persones indocumentades deixesin d’anar als refugis o de sol.licitar auxili per por a ser deportades. Fins i tot corrien rumors que es demanaven els papers a aquelles persones que acudien als refugis, fet que la ciutat de Houston desmentia el dimarts en un tweet: “No es demana estatus d’immigració o papers a cap refugi”.
El jutge Garcia, que s’ha centrat ha destacar la inconstitucionalitat de la llei SB4, destacava que la llei: “erosionaria la confiança pública i faria les comunitats i barris menys segurs”. De moment, els agents de policia podran demanar l’estatus legal de les persones però no podran actuar sobre aquest estatus. És probable que Texas apel.li la decisió del jutge.
Ansietat i pànic pels joves que poden perdre el seu estatus legal
Centenars de persones es van manifestar pels carrers de Nova York ahir a la tarda per defensar DACA, un programa que Obama va aprovar el 2012 i que empara de la deportació i concedeix permís de treball a joves que van ser portats als Estats Units com a immigrants indocumentats pels seus pares quan eren petits.
Karla va venir als Estats Units quan tenia set anys des de Mèxic amb el seu germà Diego que en tenia cinc. Reconeix que està preocupada pel que pot passar:
“És una bofetada a la cara que ens diguessin que podiem donar la nostra adreça, informació personal i empremtes digitals com a indocumentats i que mai ens passaria res, i que ara ens ho puguin treure sense garantir-nos protecció contra la deportació”, explica Karla que es beneficia del programa.
Gràcies a DACA, Karla i el seu germà han pogut anar a la universitat i tenen una feina que els permet viure i ajudar a les seves famílies i comunitats.
El germà de Karla, Diego, considera que “aquest país és casa meva, mai més he tornat a Mèxic des de que vaig marxar amb cinc anys”. Diego també té por de guanyar menys diners si sense el seu permís de treball ha de treballar com a indocumentat: “Guanyaré menys diners i serà molt més difícil estalviar i tenir un futur”.
Tots els rumors indiquen que el president Trump sucumbirà a les pressions de l’ala més conservadora del seu partit i eliminarà el programa . Si ho fes, deixaria sense estatus a 800.000 joves que actualment se’n beneficien.
El president s’ha de pronunciar aquest 1 de setembre. Els jutges de nou estats han amenaçat en impugnar el programa a partir del 5 de setembre si el president no el cancel.la abans.
Francis va venir de Venezuela quan tenia 13 anys: “Si Trump cancel.la DACA hi haurà molta por i ansietat perquè molta gent en depèn per mantenir les seves famílies o per anar a l’escola i de cop i volta deixaria a moltes persones a l’ombra”.
Els rumors de la finalització de DACA venen després que Trump perdonés al ex sheriff d’Arizona Joe Arpaio que recentement va ser condemnat per desobediència criminal. Arpaio arrestava il.legalment a persones pel simple de fet de semblar indocumentades, és a dir pel seu perfil racial. L’amnistia d’Arpaio ha suposat un daltabaix a la comunitat immigrant i de color dels Estats Units i ha generat un gran rebuig.
Victoria Matey viu a la ciutat de Bellingham a l’estat de Washington i també és beneficiària de DACA. Reconeix que té por de perdre les dues feines que té i de no poder anar a l’escola. Matey està molt indignada per l’amnistia d’Arpaio:
“Literalment el missatge és Trump dient que és racista i que dóna suport al que Arpaio va fer encara que fos ilegal”.
Victoria reconeix que davant la possibilitat de perdre el seu estatus: “estem molt estressats i en pànic perquè vem confiar que aquest programa tiraria endavant i ens portaria a algun lloc, per això vem donar totes les nostres dades al govern”.
Victoria té molt clar que amb DACA o sense no deixarà de lluitar: “Les nostres famílies han tirat endavant i han arribat molt lluny sense DACA. Sabem que DACA ens ha obert portes i oportunitats però no deixarem que ens les prenguin, amb DACA o sense”.
Organitzacions d’ajuda als immigrants ja han començat a repartir mitjançant les xarxes socials informació de què fer en cas que DACA es cancel.li.