Features

Trump posposa la decisió sobre DACA

El president exclama al Despatx Oval: “estimem els somiadors!” mentre la decisió s’aplaça fins dimarts

Nova York

Les últimes setmanes han estat un mal son pels 800.000 joves que es beneficien del programa DACA, també coneguts com a dreamers. Molts d’ells han viscut pendents de les xarxes socials i de les notícies per saber si el president havia pres la decisió que els podia deixar de nou a l’ombra. Aquest divendres s’ha sabut que Trump posposará la seva voluntat fins el dimarts.

DACA va néixer el 2012 a través d’una ordre executiva del expresident Obama per protegir de la deportació i garantir permís de treball als joves que van ser portats com a immigrants de petits pels seus pares. Els rumors dels últims dies sobre la imminent terminació de DACA van escampar protestes i pressions per tot el país per demanar al president que no cancel.li un programa que ha canviat la vida d’aquests joves.

Fins i tot les grans empreses i els gegants tecnològics, liderats per Mark Zuckerberg de Facebook, van fer arribar una carta al president demanant que no el cancel.li. La carta estava firmada per 400 líders d’empreses entre els quals Meg Withman de Hewlett-Packard, Jack Dorsey de Twitter y Tim Cook d’Apple. A la carta, els directors de les empreses expliquen que els deramers són imprescindibles pel futur i la competitivitat de les empreses americanes.

Per a Trump prendre aquesta decisió és una agonia. Aquest divendres declarava al Despatx Oval: “estimem als dreamers, estimem a tot el món!” i els qualificava “d’increïbles”. Durant la campanya electoral va dir que cancel.laria DACA però, tenint poder per fer-ho des de que va posar els peus a la Casa Blanca, mai ho va fer. El mes de febrer declarava que era una decisió molt dura i prometia als dreamers que prendria la decisió amb el cor.

Durant els últims mesos la pressió ha crescut amb el Fiscal General Jeff Sessions i l’ala més conservadora del partit republicà empenyent en contra de DACA. Deu fiscals generals d’estats conservadors, liderats pel fiscal Ken Paxton de Texas, van llençar un ultimátum al president anunciant que posarien una demanda contra DACA si aquest no el cancel.lava abans del 5 de setembre. Els fiscals consideren que el programa és inconstitucional i que viola la llei d’immigració. El fiscal general Jeff Sessions deixava clar aquests dies en privat que seria molt difícil defensar DACA davant dels tribunals.

Dins del partit respublicà s’han aixecat veus en contra de la cancel.lació. El portaveu de la cambra de representants Paul D. Ryan opinava ahir que el president no ha de cancel.lar DACA i que “és una cosa que el Congrés pot arreglar”. Els senadors republicans per Utah y Arizona, Orrin G. Hatch i Jeff Flake, s’hi han pronunciat en contra. De la mateix manera, el governador de Florida Rick Scott declarava divendres a la tarda: “no estic a favor de castigar als fills per les decisions dels seus pares”.

Precisament Texas és el segon estat amb més dreamers, 124.000, segons dades de Pew Research Center. Davant de la tragèdia de l’huracà Harvey activistes a favor dels immigrants consideren que seria molt impopular per part del president deixar sense estatus a tants joves que formen part de moltes famílies afectades per l’huracà.

De moment el programa ha donat estatus legal a 800.000 joves però si continua més d’un milió de joves se’n podrien beneficiar. Per poder aplicar pel DACA, els joves han de demostrar que van ser portats als Estats Units pels seus pares quan eren menors de 16 anys i complir certs requisits, com no tenir antecedents criminals. El programa es renova cada dos anys.

 

Una decisió que pot canviar 800.000 vides

En una carta publicada al The New York Times Ricardo Aca, un dreamer a punt de graduar-se, escrivia: “Es difícil exagerar de quina manera DACA ha canviat la vida de la gent com jo. Abans de l’ordre executiva, no podia trobar feina legalment. No podia tenir la identificació de l’estat. No podia aplicar per cap beca. I viatjar era un risc.” Com Aca, molts joves són conscients que la seva vida pot fer un gir absolut si han de tornar a viure a l’ombra.

Les organitzacions cíviques dels Estats Units i les persones afectades porten setmanes mobilitzant-se en protestes per tot el país per demanar a Trump que no rescindeixi el programa. Moltes persones estan preocupades també pel fet que el govern té ara les seves dades personals i les seves empremtes digitals fet que els exposa a un alt risc de deportació.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *